Ledige studieplasser til enkelte lærer- og sykepleierutdanninger i 2024

I 2024 er det en egen ordning for å fylle opp ledige studieplasser på enkelte lærer- og sykepleierutdanninger etter hovedopptaket.

Førstemann til mølla

Noen læresteder endrer opptakskravene til lærer- og sykepleierutdanninger fra og med opptaket til ledige studieplasser i år. Som på de andre ledige studieplassene, er det førstemann til mølla, og du konkurrerer ikke med noen poengsum.

 

Søk via lærestedenes nettsider

Du søker på disse studiene via lærestedets nettsider, og ikke i søknaden hos Samordna opptak. Lærestedene gjør en løpende vurdering av om de har studieplasser å tilby etter hovedopptaket, og det gis en oppdatert oversikt.

Mer informasjon om hvilke studier det gjelder, og hvordan du søker, finner du på nettsidene til lærestedene.

 

Hvilke læresteder vil få ledige studieplasser med endrede spesielle opptakskrav?

For lærerstudiene er det offentliggjort hvilke læresteder og studier som har anledning til å tilby studieplasser på ledige studieplasser uten eller med endrede spesielle opptakskrav. Det er ikke avgjort hvilke læresteder med lærerstudier som kommer til å benytte seg av muligheten. Trolig vil det være de aller fleste eller alle disse lærestedene.

For sykepleierstudier kommer det ingen slik liste før alle ledige studieplasser annonseres den 19. juli. Noen studier kan bli lagt til listen også etter 19. juli, så det er lurt å følge med videre.

Sjekk det enkelte læresteds nettside for informasjon om ledige studieplasser. 

For opptak til de studiene som lanseres med endrede eller ingen spesielle opptakskrav, må du søke på det enkelte lærestedets nettsider fra 20. juli kl. 09:00.

 

Hva med studier som ligger ute med ledige studieplasser på Samordna opptaks søkerportal?

Hvis det kommer lærer- og sykepleierstudier på ledige studieplasser i søkerportalen hos Samordna opptak i juli, er dette bare studier som har ordinære, spesielle opptakskrav. For å søke på lærer- og sykepleierstudier som har endrede eller ingen spesielle opptakskrav, må du søke på det enkelte lærestedets nettsider.

 

Kan jeg søke ledige studieplass på lærer- eller sykepleierutdanninger med endrede spesielle opptakskrav når jeg allerede har en søknad hos Samordna opptak?

Ja, kan søke ledige studieplasser selv om du har søkt gjennom Samordna opptak i år.

 

Jeg står på venteliste til lærer/sykepleie i søkerportalen på Samordna opptaks nettside – kan jeg søke på ledige studieplasser på et læresteds nettsider?

Søkere som har fått tilbud om ventelisteplass i hovedopptaket kan søke opptak på ledige studieplasser, samtidig som de står på venteliste til andre studier. Du kan også søke på ledige studieplasser selv om du allerede har fått opptak til et studium gjennom Samordna opptak. 

 

Hva skjer med studieplassen jeg allerede har fått av Samordna opptak dersom jeg søker opptak på ledige studieplasser direkte til et lærested?

Du mister ikke tilbudet fra hovedopptaket selv om du søker ledige studieplasser. 

Får du tilbud om studieplass både gjennom Samordna opptak og gjennom lokalt opptak på ledige studieplasser må du velge hvilken studieplass du vil takke ja til. Du må selv registrere nei-svar til den plassen du ikke kommer til å benytte deg av.

 

Jeg har allerede søkt gjennom Samordna opptak - blir søknaden min automatisk overført til Ledige studieplasser? 

Nei, det er ingen sammenheng mellom søknaden din i søknadsportalen hos Samordna opptak og søknaden til ledige studieplasser på lærestedenes nettsider. Du må selv søke på ledige studieplasser på det enkelte lærestedets nettside.

 

For deg som planlegger å søke på lærer- og sykepleierutdanninger fra og med 2025

Til neste år kommer det endringer i opptakskravene til disse studiene. 

De spesielle opptakskravene for sykepleierstudier fjernes fullstendig fra 2025. Det betyr at alle sykepleierstudier fra og med 2025 bare har krav om generell studiekompetanse for å kvalifisere for opptak.

For lærerstudier kommer det også endringer fra 2025. Hvert lærested kan søke om dispensasjon fra de ordinære reglene, og det betyr det kommer til å være opptak til studier både med, uten og med endrede spesielle opptakskrav i 2024 og 2025. Dette vil det komme mer informasjon om, og de enkelte lærestedene vil også varsle om dette på sine egne nettsider.

    Publisert 25. juni 2024 13:30 - Sist endret 25. juni 2024 13:58